ir-ogrevanje | EKOSEN

ir-ogrevanje

IR ogrevanje je vse okoli nas

Kaj so infrardeči žarki in kako delujejo?

IR ogrevanje oz. infrardeči žarki so pravzaprav nek čudež narave z vrsto dobrih vplivov na naše telo. Zakaj čudež narave? Infrardeči žarki prihajajo iz narave, natančno povedano, jih oddaja Sonce in vsako telo, ki je segreto. Večino energije, ki jo oddaja Sonce je v infrardečem spektru. To energijo občutimo kot toploto in v trenutku, ko sonce zakrije oblak in se tako prepreči prehajanje IR žarkov, občutimo padec temperature.

Infrardeče sevanje označuje elektromagnetno valovanje z valovnimi dolžinami (nm), daljšimi od valovnih dolžin vidne svetlobe, a krajšimi od mikrovalovnega valovanja. Tako lahko rečemo, da je infrardeča svetloba del nevidnega svetlobnega spektra z različnimi podvrstami. Je tudi ena od najbolj naravnih oblik prenosa toplote, ki nas spremlja na vsakem koraku. Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki segreva neposredno snovi, predmete in živa bitja. Segrevanje se tako dogaja v procesu imenovanem »konverzija«.

Različne oblike IR žarkov

Infrardečo toploto v določeni obliki, oddajamo in prejemamo vsi in to v vsakem trenutku. Takšni obliki pravimo dolgovalovna ali C-dolžina. V grobem lahko tako delimo IR svetlobo na IR-A, IR- B in IR-C.

IR(A) je najbolj zdrava svetloba, ki blagodejno vpliva na naše počutje in zdravje. Je očesu nevidna in je na koži ne občutimo. Valovna dolžina IR(A) je od 700-1500 nm. Pri infrardeči svetlobi IR(A) je absorpcija vodnih molekul zelo majhna, zato je ne občutimo, prodre pa zelo globoko v naše tkivo. Molekule, ki absorbirajo IR-A svetlobo se imenujejo kromofori. V njih se nahaja odprtina v optično tkivo, ki se razteza. Zaradi tega lahko sevanje prodre tudi do več centimetrov ali vsaj centimeter v naše tkivo.

Zakaj je pravzaprav svetloba IR-A tako pomembna?

Svetloba IR-A ima ključni vpliv na regeneracijo celic v našem telesu, ki so hkrati povezane s proizvajanjem naše biološke energije, ki napaja človeško telo, da sploh lahko deluje, zato je zelo pomembna. Molekule kromofori absorbirajo IR-A svetlobo.

IR(B) svetlobo dobimo, ko valovno dolžino razširimo na 2000 nm. Absorpcija vodnih molekul se pri tej svetlobi znatno poveča, zato to svetlobo čutimo kot toploto.

Pri svetlobi IR(C) se pri skoraj popolni absorpciji vodnih molekul s svetlobo začne telo segrevati. Tedaj je valovna dolžina 3000 nm.

Zemlja od Sonca vsak dan sprejme ogromne količine toplote izključno preko različnih oblik IR valovanja. Sonce sicer oddaja tudi vrsto drugih elektromagnetnih valovanj in so nekatera valovanja kot so UV žarki za razliko od IR žarkov celo škodljiva. Zato ne moremo enačiti ogrevanja na IR panele s sončno toploto, kljub temu, da je princip podoben. Namreč pri IR grelnih panelih ni drugih oblik elektromagnetnega valovanja, ki jih sicer oddaja Sonce, razen IR-C, ki je čista in prijetna toplota. Ravno ta oblika IR žarkov je okoli nas vsak dan, tudi v zaprtih prostorih, in jo oddajamo tudi sami, oziroma je vse okoli nas (tudi če smo hladnejši od okolice).

IR toplota je predmet mnogih raziskav, ki ugotavljajo številne pozitivne učinke na zdravje. Obstajajo tudi grelni paneli, ki oddajajo IR-A in IR-B valovne dolžine, ki se uporabljajo za določene posebne namene, kot je ogrevanje na odprtem prostoru. IR tehnologije se ne uporabljajo samo za ogrevanje, ampak tudi v znanstvene, medicinske, terapevtske, varnostne, gospodinjske, industrijske in še druge namene, zato je tudi dobro raziskano področje.

Razlika med LED svetlobo in IR

V večini primerov je LED svetloba zelo škodljiva, saj ne vsebuje IR barvne vrednosti, ampak samo modro svetlobo, ki je zelo škodljiva. Posebej ponoči ima lahko katastrofalne posledice za našo retino oz. očesno mrežnico. Rdeča svetloba (IR) je pomembna za obnavljanje mitohondrijev v retini, ki skrbijo za regeneracijo naših celic. Če se te prenehajo regenerirati, pride postopoma do slabovidnosti in v določenih primerih tudi do popolne slepote. V najbolj ekstremnih primerih pa lahko pride tudi do razvoja rakastih celic.

Ali je IR ogrevanje prijazno okolju ?

Kot že zgoraj omenjeno, sta IR svetloba in način ogrevanja prijazna okolju, naravi in ljudem. Pravzaprav je najbolj naravna oblika ogrevanja, saj je na Zemlji že od nekdaj. Torej lahko trdimo, da je ta način ogrevanja zelo prijazen okolju in če bi vsi uporabljali do okolja prijazne tipe ogrevanja, bi bil zrak veliko bolj čist. Male kurilne naprave so po podatkih ARSO v letu 2015 prispevale kar 74 % k skupnim izpustom prašnih delcev. Šokanten podatek je, da so v onesnaženosti celo prehitele promet, ki se z 9 % odstotki uvršča na drugo mesto. Iz tega je več kot razvidno, kako z vsako kurilno sezono delamo veliko nepopravljivo škodo sebi, otrokom in prihajajočim generacijam.

Infrardeče ogrevanje z IR grelnimi paneli

IR valovi, ki jih oddajajo IR grelni paneli, ne ogrevajo zraka kot običajni, konvekcijski ogrevalni sistemi. Ogrevajo predvsem stvari v svoji neposredni bližini - tla, stene, predmete, tekočino in živa bitja, ki na naraven in zdrav način oddajajo toploto v okolico in tako poskrbijo za enakomerno segret prostor in zrak v njem. Toplota med tlemi in stropom pa je enakomerno razporejena, posledično nimamo občutka mraza pri nogah. Tako proizvedena toplota je za človeka in živali ugodna in prijetna.

Grelni IR panel spremeni vaš prostor v en velik nizkotemperaturni radiator. To je ključna lastnost IR ogrevanja, ki vodi do številnih drugih prednosti. Med drugimi takšen način ogrevanja vodi do dolgega obstoja in poskrbi za dolgo zadrževanje toplote v prostoru napram drugim načinom ogrevanja, pri katerih prihaja do visokih energetskih izgub.

IR ogrevanje je udobna in najbolj ekonomična rešitev ogrevanja, ki se lahko uporabi ne glede na zahtevnost ali obliko prostora. Za to vrstni način ogrevanje ne potrebujete kurilnice, kotlovnice in je zato investicija bistveno nižja. Izkušeni specialisti za IR ogrevanje s pravilno izbiro produkta in njegovo postavitvijo ustvarijo idealno toplotno ugodje, ki ima zelo nizke stroške ogrevanja. Prednost ogrevanja na IR panele v primerjavi z drugimi načini ogrevanja je tudi v tem, da IR paneli zmanjšujejo tvorbo prahu, ne izsušijo zraka in h krati preprečijo vlažnost v prostoru, ki je lahko vzrok plesni. Poleg vseh zdravstvenih prednosti pa lahko z IR ogrevanjem prihranite do 60 odstotkov. Več o prednosti ogrevanja z IR grelnimi paneli si lahko preberete tukaj.

Zmote o IR ogrevanju

IR ogrevanje, ki postaja vedno bolj priljubljen način ogrevanja, prinaša številne prednosti. Na podlagi zelo učinkovitega nadomeščanja toplotnih izgub v stavbi, pride do zelo znižanih stroškov ogrevanja, kar je med poglavitnimi razlogi za vedno večjo priljubljenost IR ogrevanja. Povpraševanje po IR ogrevanju strmo narašča, hkrati se pojavlja veliko trditev, katere so pomanjkljive, napačne ali celo zavajajoče. Kaj je resnica? Za tiste, ki še ne poznate IR ogrevanja, smo v tem prispevku predstavili najpogostejše trditve in jih preverili.

1.) IR ogrevanje je nov, visokotehnološki izum.

Ne drži. IR ogrevanje je staro toliko kot naše vesolje, saj gre za edini prenos toplote, ki ne potrebuje medija (npr. zraka) ali stika med predmeti. Izključno na principu IR ogrevanja dobiva toploto od Sonca tudi naš planet Zemlja. Grelna telesa v večji meri delujejo na principu IR ogrevanja. Človeku je torej IR način ogrevanja znan že od takrat, ko so se ljudje greli ob ognju, lončenih pečeh, kasneje tudi krušnih pečeh in že samo drgnjenje rok med sabo oddaja IR toploto. Seveda so sedaj novejši načini proizvajanja IR svetlobe in so nekatera sodobna IR grelna telesa novi izumi, tudi patentirani, narejeni z sodobno visoko tehnologijo in tako omogočajo trajnost, učinkovitost in varnost. Kljub temu niso izumitelji IR ogrevanja, kot se predstavljajo.

2.) IR ogrevanje greje samo predmete.

Ne drži. IR grelna telesa grejejo predmete le v večjem deležu kot klasična grelna telesa, ki grejejo v večjem deležu zrak in v manjšem predmete. IR ogrevanje nasprotno od drugih načinov ogrevanja prvotno ogreje predmete (stene, tla itd.) in se preko njih nato enakomerno segreva tudi prostor. Fizikalno je nemogoče, da se okoli vročega IR grelnega telesa ne bi segreval tudi zrak, kot je nemogoče, da klasični radiatorji ne bi ogrevali tudi predmetov. Torej gre v resnici za razliko v deležih, ki je ključna prednost IR ogrevanja.

3.) IR ogrevanje je primerno samo za dogrevanje.

Trditev ponovno ne drži. IR ogrevanje je tako kot vsako ogrevanje primerno za glavno ali pomožno ogrevanje. Kadar gre za dogrevanje z uporabo IR panelov, priporočamo, da se zaradi zmanjšanja stroškov uporabi IR način ogrevanja kot glavno ogrevanje. Izbrani način ogrevanja je bolj ekonomičen kot nakup za dogrevanje. Gre za trenutno najbolj ekonomično ogrevanje, tako je zamenjava klasičnega ogrevanja z IR ogrevanjem vedno vredna premisleka, saj lahko prihranite tudi do 60 odstotkov pri ogrevanju (v primerjavi s kurilnim olje). Kot dogrevanje ga pogosto uporabljajo v slabo dimenzioniranih toplotnih črpalkah, ki v mrzlih dneh oddajo premalo toplote, uporabljajo ga tudi uporabniki drv za vzdrževanje temperature ali za dvig toplotnega udobja v kopalnicah.

4.) Pod mizo je hladno, IR panel greje samo neposredno pod njim.

Ne drži. Z IR paneli je pod mizo toplo. Hladnost pod mizo je značilna pri konvekcijskem načinu ogrevanja (radiatorji), saj se topel zrak dviga proti stropu, pri tleh pa ostane hladen zrak. Od tod tudi hladen občutek ali mraz v nogah. Pri IR ogrevanju pa je toplota enakomerno razporejena po celotnem prostoru. Le pod IR grelnim panelom je malenkost topleje. IR panel ogreje prostor enakomerno, saj se infrardeča toplota odbija od vseh predmetov, tal in stene ter posredno ogreje ves prostor, kar pa potrjujejo tudi vsi uporabniki in študije IR ogrevanja.

5.) Gre za zavajanje, saj je električna energija draga in ekološko nesprejemljiva za ogrevanje.

Ne drži. Vendar razumemo vašo skrb. Pogosto kupce zanima, ali gre za zavajanje, saj so kilovati elektrike dražji od kilovatov drugih energentov, poleg tega proizvodnja električne energije velja za ekološko nesprejemljivo. Ob tem je poraba energije za ogrevanje v prvi vrsti odvisna od objekta in ne od grelnega telesa. Pri IR ogrevanju zaradi drugačnega prenosa toplote prihaja do drugačne dinamike izgub in s tem do manj vklopov IR panelov nasproti klasičnim grelnim telesom enake nazivne moči. To dejstvo se kaže pri vseh uporabnikih, po celem svetu, narejene so tudi številne študije, ki dokazujejo večjo učinkovitost IR ogrevanja pri nadomeščanju toplotnih izgub. Da je sistem IR ogrevanja tako učinkovit, je posledica kombinacije načina delovanja, sodobnih tehnologij, manjših izgub sistema zaradi naravnih lastnosti IR ogrevanja, vpliva na vlažnost sten, ugodnih cen elektrike, pravilne postavitve v prostoru in izbora ter odzivnosti sistema. Glede dejanske porabe energije, se IR grelni sistem skoraj izenači s porabo električne energije toplotnih črpalk, za katere se dobiva subvencije. Torej argument o ekološki neustreznosti ni sprejemljiv, že brez upoštevanje razlik v oljčnem odtisu sistemov, ki je močno v prid IR ogrevanja. Poleg tega, lahko združite IR način ogrevanja s fotovoltaiko oz. sončnimi celicami ter si tako priskrbite dolgoročni prihranek in samooskrbo z elektriko.

6.) Med IR grelnimi telesi in ponudniki ni razlik.

Ne drži, razlike so lahko zelo občutne. Obstaja več vrst in samih proizvajalcev IR panelov. Med njimi so oblikovne, tehnološke in kakovostne razlike, iz katerih izhajajo razlike v življenjski dobi, preizkušenosti, varnosti, namenu uporabnosti in učinkovitosti produktov. Proizvajalci pogosto navajajo eksotične novosti, ki so navadno samo teoretično izboljšane različice že znanih rešitev, medtem ko zanemarjajo osnovno-življenjsko dobo, preizkušenost in izgled. Med ponudniki IR ogrevanja obstaja velika razlika, tudi iz vidika kakovosti svetovanja, garancije ter izkušenj. Podjetje, za katerega se odločite, vam mora podati odgovore ter vam svetovati strokovno in pošteno. V Sloveniji so podjetja na področju IR ogrevanja dosegla velik razvoj in visok nivo strokovnosti, tako da z nakupom pri priznanih podjetjih ne tvegate praktično ničesar več.

7.) Nekatera IR grelna telesa so škodljiva za zdravje.

Ne drži. Nobeno znano prodajano IR grelno telo ni škodljivo za zdravje in tudi ni podatka, da bi obstajalo. Obstajajo bolj ali manj kakovostni, estetski in učinkoviti produkti, vendar IR grelna telesa sama po sebi nimajo nobenih vplivov na zdravje, razen zmanjšanja količine prahu in mikroorganizmov v zraku, ker zmanjšujejo kroženje zraka, ki je naravno prisotno pri navadnih radiatorjih-klasičnemu konvekcijskemu ogrevanju.

8.) IR toplota je škodljiva.

Ne drži. Nasprotno so dokazi o dobrem vplivu IR žarkov na telo. IR žarke namreč uporabljajo tudi v različnih terapijah. Vse analize so ovrgle kakršne koli negativne vplive na zdravje. V raziskavah so se pokazali pozitivni učinki, s katerimi se IR način ogrevanja velikokrat tudi promovira. Pri tem opozarjamo, da z normalno dimenzioniranim IR ogrevanjem, posameznik sprejme zanemarljivo večjo količino IR toplote, ki se v praksi ne razlikuje od količine, ki jo sicer prejmete od svojega okolja. Posledično niso namenjeni kot terapevtski pripomoček, ampak so kot učinkovito ogrevalno telo. Sicer pa IR toploto v enaki obliki oddaja vse okoli vas in tudi vi. Podrgnite si dlani in jih približajte. To je IR toplota, ki je enaka toploti, ki jo oddajajo IR grelni paneli.

9.) IR ogrevanje ni primerno za večje objekte in novogradnje.

Popolnoma NE drži. Nasprotno. Zaradi nizke investicije, dolge življenjske dobe brez vzdrževanja je sistem celo idealen način za sodobno grajene velike, manjše ali industrijske objekte. V kombinaciji s fotovoltaiko IR ogrevanje omogoča popolno samooskrbo ob nizki investiciji. Pri novogradnjah je potrebno upoštevati določene posebnosti, ki so povezane s prezračevanjem in hlajenjem, zato obstaja vrsta celovitih rešitev. Projektanti pogosto ne poznajo vseh prednosti in posebnosti IR ogrevanja, zato strankam takšne rešitve izdelajo na njihovo prošnjo in v sodelovanju s specialisti IR ogrevanja.

10.) IR ogrevanje ni primerno za objekte s slabo izolacijo.

V nobenem primeru ni priporočljivo imeti slabo izoliranega objekta, saj je to energetsko potratno in neekološko neglede na način in vir ogrevanja. Ekonomska situacija pogosto ne dopušča izboljšanja izolacije. IR ogrevanje je pogosto prvi korak do njenega izboljšanja, saj v resnici z IR ogrevanjem prihranijo največ tisti, ki imajo velike stroške z ogrevanjem, ki se, odvisno od energenta, tudi razpolovijo. Razliko, ki jo prihranijo, v drugem koraku namenijo v izboljšanje izoliranosti objekta. So tudi situacije, kjer je IR ogrevanje manj učinkovito, kar mora preceniti strokovnjak na ogledu objekta. V teh primerih, vam naši strokovnjaki pošteno, etično in strokovno svetujejo.

11.) Obstaja veliko nezadovoljnih uporabnikov IR ogrevanja.

Resnica je ravno obratna. Skoraj vsi uporabniki so izjemno zadovoljni. Obstajajo pa tudi nezadovoljne stranke. Te stranke so žrtve previsokih obljub neizkušenih svetovalcev, napak v oceni porabe, ki so posledica napačnih podatkov ali ocen o izoliranosti objekta, nekakovostnih produktov ali kombinacije vzrokov. Pogosto pa stranke same kupijo Ir panele, brez ogleda specialista, pri tem se zmotijo o oceni potrebne moči, postavitvi IR panelov in kupijo nekvalitetne produkte. V podjetju Ekosen pozivajo vse takšne nezadovoljne uporabnike, naj se oglasijo pri njih, da jim IR ogrevanje uredijo profesionalno.

ZANIMIVOST IR VALOVANJA – IR SAVNA

Infrardeča savna v povezavi z IR žarki in zdravjem

Princip delovanja

Ljudje infrardečo svetlobo zaznamo kot toploto. Največja značilnost infrardečih žarkov je, da prodrejo do 4 cm globoko v telesno tkivo, s tem se ustvari naravna resonanca (vibracija), ki segreje tkivo tako, da se začnemo potiti. Infrardeči grelci nežno segrejejo naše telo, kot če bi bili na soncu, kjer je vroče in se zato potimo. Samo približno 20 % energije, ki jo proizvedejo infrardeči grelci, se porabi za ogrevanje zraka, vse ostalo se prenese na naše telo. Zato je ta način daleč najbolj učinkovit, izločanje strupov pa je do trikrat večje kot v klasični savni. Torej porabimo veliko manj električne energije kot pri drugih savnah. Valovna dolžina sevanja je prilagojena telesnemu sevanju in tako lahko telo vpije blizu 93 % žarkov. Toploto infrardečih žarkov uporabljajo tudi pri ogrevanju inkubatorjev za prezgodaj rojene otroke.

Strokovnjaki so potrdili, da je infrardeča savna najvarnejša, najbolj učinkovita in ekonomična pri odstranjevanju raznih strupov iz telesa. Poleg tega ima hkrati blagodejne in zdravilne učinke na naše telo. V primerjavi s tradicionalnimi savnami predstavlja infrardeča savna uporabniku varnejšo in prijaznejšo uporabo. Z razliko od tradicionalne savne namreč uporablja toplotno energijo, ki prodira skozi kožo in izloča strupene toksine skozi kožo, kar blagodejno vpliva na naše zdravje, saj je naravno in varno. Energija infrardečih žarkov je 2 do 3 krat bolj učinkovita od tiste v finski savni, saj učinkuje pri mnogo nižji temperaturi, medtem ko se pri finski savni zrak ogreje na 80 do 110 stopinj Celzija. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami (težave s srcem in ožiljem), za katere finska savna ni priporočljiva. Dihati zrak s temperaturo, ki ni višja od telesne je prijetneje, kot dihati zrak, ogret na 80 do 110 stopinj Celzija.

Med drugimi zdravstvenimi prednostmi, ki jih ima infrardeča savna, se stranke odločijo za nakup tudi na podlagi: nizke porabe energije – posledično nizkih stroškov, cenovne dostopnosti, enostavnega montaže in vzdrževanja. To vrsto savn lahko uporabljamo tudi pri popolnoma odprtih vratih, in smo lahko tudi oblečeni kadar se v njih hočemo samo malo pogreti.

Infrardeča savna z vrsto pozitivnih učinkov na naše zdravje.

Infrardeča savna ima številne zdravilne učinke, ki imajo že 3000-letno tradicijo na kitajskem. Med najbolj znane učinke sodi namen detoksikacije oz. razstrupljanje telesa. Glede na trenutne raziskave izpostavljenost IR valovanju, v celicah sproža pozitivne učinke, ki so drugačni, kot če bi jih izpostavili drugi obliki toplote. S pomočjo IR savne se dosežejo številni pozitivni učinki na telo, nekatere znanost šele odkriva.

Izpostavljanje infrardečem valovanju oz. savnanje v IR savni krepi kardiovaskularni sistem, kar je še posebnega pomena pri osebah, ki se ne morejo normalno gibati, npr. tistim na invalidskih vozičkih in ljudem, ki si za telesno aktivnost ne vzamejo dovolj časa. Konkretno pa lahko infrardeča savna pomaga še pri bolečinah in otrdelosti v ramenih, artritisih, mišičnih krčih in poškodbah možganov. Pomaga pa še pri lajšanju težav menopavze, nespečnosti in išiasu. Sicer pa lahko z izpostavljanjem infrardeči svetlobi hitreje pozdravite brazgotine pri opeklinah, krepite spomin in dosežete hitrejše izgubljanje odvečne telesne teže.

Infrardeča savna:

 • Pospešuje izločanje maščobnih celic,
 • Poveča porabo kalorij (do 900 kcal pri enem savnanju),
 • Pomaga pri izločevanje raznih strupenih snovi (težke kovine, alkohol, nikotin, holesterol),
 • Izboljšuje metabolizem in cirkulacijo,
 • Nežno pospešuje krvni obtok, kar izboljša delovanje vseh organov,
 • Krepi kardiovaskularni sistem,
 • Ugodno vpliva na sprostitev mišic in otrdelosti v ramenih,
 • Učinkuje pri zdravljenju izvinov, krčev, otrplih sklepov,
 • Učinkuje pri sproščanju oz. lajšanju bolečin,
 • Pomaga pri odpravi celulita,
 • Izboljša videz strij,
 • Lajša težave povezane z alergijam,
 • Obnavlja in čisti kožo,
 • Pomaga pri nespečnosti in zdravljenju brazgotin pri opeklinah,
 • Krepi spomin in pomaga pri sproščanju in boljšemu počutju,
 • Krepi imunski sistem,
 • Lajša težave pri vseh vrstah artroz in artritisa, (sem štejemo tudi poškodbeni in travmatični artritis),
 • Na splošno izboljša počutje, zdravje in odpornost proti boleznim.

Montaža in stroški IR- infrardeče savne

IR savne so vedno bolj priljubljene, ker jih lahko obiskujejo tudi ljudje, ki sicer ne prenašajo visokih temperatur. V savno lahko spremenimo vsak prostor, pogoj so le dovolj močni IR paneli. Navadno se vzame manjši prostor, do 3 m2, ki ga opremimo z IR paneli približno 300 W/m2, kar bi bili v tem primeru 900 W. Optimalna temperatura v infrardečih panelnih savnah je od 35 oC do 42 oC. Strošek enournega savnanja je samo 0,12 €. Tudi to je eden od razlogov, da so infrardeče savne vedno bolj priljubljene in se vedno več ljudi odloča za namestitev le te v svojem domu.

Savno si lahko naredite tudi s pomočjo IR panelov Ekosen, ki so prav tako primerni za središča, kjer se izvaja vroča joga. Dva takšna središča smo opremili tudi v Ekosenu.

Uporaba infrardečega valovanja v drugih primerih

Kot že omenjeno, je infrardeče valovanje žarkov človek spoznal že v času, ko se je grel na lončene peči. Torej ni presenetljivo dejstvo, da je širok spekter uporabnosti infrardečih žarkov. Poleg v zdravstvene in terapevtske namene se namreč uporablja tudi za vrsto drugih potreb v našem življenju. Kot zanimivost o široki uporabi IR žarkov, smo pripravili še nekaj zanimivosti glede uporabe in vsakodnevnega srečevanja z IR valovanjem.

Nočno gledanje. Infrardeče valovanje se med drugimi uporablja tudi v namen nočnega gledanja. Oprema zazna sevanje in ga pretvori v sliko, na kateri se toplejši predmeti vidijo svetlejše. Infrardečo opremo uporabljajo tudi gasilci pri delu v zadimljenih področjih.

Fotografiranje. Pri infrardeči fotografiji se uporabljajo infrardeči filtri, ki zajamejo samo svetlobo v infrardečem spektru. Digitalni fotoaparati velikokrat uporabljajo filtre, ki blokirajo infrardečo svetlobo.

Termografija. Infrardeče sevanje se lahko uporablja za določanje temperature objektov na daljavo. V določenih primerih se uporablja tudi v avtomobilih.

Segrevanje. Kot že omenjeno se uporablja v savnah pa tudi pri odtajanju.

Telekomunikacija. Infrardeči prenos podatkov se uporablja v telekomunikacijah v prosto zračnih ali vrvičnih optičnih zvezah. Na kratke razdalje se uporablja npr. med računalniškimi napravami.

Spektroskopija. Uporablja se pri raziskovanju sestave in strukture določenih snovi.

Torej če povzamemo so IR žarki na Zemlji prisotni že od nekdaj in nas spremljajo v vsakem trenutku. Poleg značilne toplote, ki jo oddajajo pa imajo še vrsto drugih blagodejnih vplivov na naše zdravje in počutje. Več o IR ogrevanju in IR grelnih panelih, si lahko preberete na naši spletni strani ali nas kontaktirajte.

Poleg strokovnosti, poštenosti in prijaznosti vam nudimo brezplačen ogled ter meritve prostorov. Pripravimo vam lahko tudi ponudbo in vam po želji izračunamo vaš letni prihranek. Za izračun ali ponudbo kliknite tukaj.