Zakaj prihranimo | EKOSEN

Kako delujejo
IR paneli Sunlife

IR ogrevanjea

Prednosti
IR panelov

IR ogrevanjea

Zakaj
prihranimo

IR ogrevanjea

Kje jih
uporabljamo

IR ogrevanjea

Zakaj prihranimo

Zakaj lahko z IR paneli Sunlife
prihranimo

Pri naših strankah se je pogosto pojavil dvom, da lahko z razmeroma dragim energentom vseeno prihranijo. Pogosto se tudi navaja argument, kjer se računsko upošteva, koliko kilovatov energije potrebujemo v prostoru, da ohranjamo želeno temperaturo in je zato toliko večje vprašanje, kako lahko potem z IR paneli SUNLIFE naredimo, da na prvi pogled ne veljajo zakoni fizike. Lahko potrdimo, da tudi za naše produkte delujejo zakoni fizike in na takšna vprašanja tudi obstajajo v osnovi preprosti odgovori, ki pa zadaj skrivajo zelo kompleksno dogajanje, ki vam ga bomo skušali pojasniti.

 

Ključni razlogi, zakaj z Ekosen IR grelnim sistemom prihranimo:

  1. IR ogrevanje ima skoraj 100 % Izkoristek, saj se električna energija skoraj v celoti pretvori v toploto v prostoru, kjer se nahaja grelno telo. Posledično ni nobenih izgub skozi dimnik in cevi. Prezračevalne izgube se zmanjšajo, saj je v prostoru manj vročega zraka, prav tako je dvig temperature zraka hitrejši, saj ga ogreti predmeti, ki akumulirajo toploto, hitreje segrejejo, kar pomeni, da se IR paneli vklopljeni manj časa kot pri konvekcijskem sistemu ogrevanja.​​
  2. Čez čas se zaradi sušenja zidov poveča učinek izolacije. Dejstvo je, da vlažni zidovi v nekaterih primerih zmanjšajo učinek izolacije do 50 %.
  3. Vsak prostor je individualno krmiljen, tako lahko ogrevamo vsak prostor ravno toliko, kot je potrebno, ob tem se izognemo težavam s kondenzacijo ob hitrem dvigu temperature. Sistem je izjemno odziven, kar pomeni dodatne prihranke v prehodnem obdobju.
  4. Občutimo tisto pravo toploto, ker so vsi predmeti toplejši med 2 in 4 oC in tako nimamo več hladnih sten, da bi nam črpalo toploto iz našega telesa, saj se toplota vedno giblje od toplega proti hladnemu. Ni več potrebe po dvigovanju temperature zraka, ker so okoli nas hladne stene. Hladni predmeti, stene in tla so glavni razlog, da nas pozimi lahko zebe, kljub temu da je na termostatu 23 oC, medtem ko nam je poleti lahko pri 21 oC v stanovanju prijetno ali celo malo pretoplo.
  5. Cena električne energije se na daljše obdobje počasneje draži, saj jo lahko prodobimo iz različnih virov in tako smo manj odvisni od drugih držav (ZDA, Rusija, Kitajska...). Lahko pa seveda koristimo sonce za pridobivanje lastne elektrike (fotovoltaika) in tako lahko pokrijemo vso elektriko, ki smo jo porabili za ogrevanje in hkrati še nam lahko ostane za ostale porabnike v gospodinjstvu.

Zaradi zgoraj naštetih prednosti zmanjšamo stroške ogrevanja do 60 % v primerjavi s kurilnim oljem, v primerjavi z lesnimi peleti pa do 20 %.

Gre torej za splet dejavnikov, ki minimizira toplotne izgube, saj postanejo predmeti in okolica velik nizkotemperaturni radiator, s tem se spremeni toplotni tok, sevalne izgube predmetov, prezračevalne izgube oziroma potreba po dodatni zagonski moči sistema, sistem pa je izjemno odziven na spremembe temperatur.

 

PRIMERJAVA S TOPLOTNO ČRPALKO IN ELEKTRIČNIMI KONVEKCIJSKIMI RADIATORJI

Z ogrevanjem želimo z vneseno toploto v prostor dvigniti povprečno temperaturo do te mere, da nam zagotavlja ustrezne bivalne ali delovne pogoje. Koliko energije porabimo pri tem je odvisno od več faktorjev. Na prvem mestu so toplotne izgube prostora in na drugem učinkovitost sistema ogrevanja, ki pa presega samo COP ali SCOP grelne naprave. Ko govorimo o učinkovitosti, moramo meriti delovanje ogrevalne naprave v praktični rabi, v smislu koliko enot energije je potrebno, da dvignemo temperaturo v prostoru na želeno. Slednje pa je zelo odvisno tudi od izgub sistema, odzivnosti in učinkovitosti izrabe energije v prostoru za dvig temperature, kar pa je odvisno od načina prenosa in učinkovitosti ogrevalnega telesa. Za primer vzemimo toplotno črpalko, ki ima COP 3, kar pomeni, da iz 1 enote energije napravi 3. Ta naprava je v kleti in greje sobo v 2. nadstropju, ki ima založene radiatorje, ki so ob oknu in ogrevanje poteka v prehodnem obdobju - topel dan, hladna noč. Hitro vidimo, da se veliko energije izgubi in da se izgube nadaljujejo tudi, ko naprava ne deluje, saj energija čez dan, ko je toplo, tudi uhaja iz zalogovnika toplote. Če sedaj pogledamo, kako poteka ogrevanje z IR paneli, vidimo, da je zgodba popolnoma drugačna. Vsa energija se porabi v prostoru in to samo takrat, kot se jo potrebuje. Sedaj sledi vprašanje, ali ni torej isto, če grejemo s katerim koli električnim ogrevalom. Ne, ni, kar lahko poskusite tako, da skušate ogreti sobo z 2 KW likalnikom, kaloriferjem ali 2 KW z IR panelom. Razlika je občutna in nastane zaradi različnega načina prenosa toplote v prostor in s tem tudi različna poraba energije, da se doseže enaka temperatura. IR ogrevanje pri okoliščinah, kot so v bivanjskih in delovnih prostorih, prinaša manj izgub kot katero koli drugo električno ogrevanje. Pri IR ogrevanju se energija uporablja izjemno učinkovito za dvig temperature, pod pogojem, da je uporabljeno pravilno ogrevalno telo, pravilne moči in pravilni poziciji. V praksi prihranite več kot 40 % kot v primerjavi z varčnim električnim radiatorjem, ob tem da boste imeli pri uporabi klasičnih električnih radiatorjev skoraj zagotovo težave z vlago in toplotnim udobjem, ker prihaja do prevelikih razlik v temperaturi med stenami in zrakom. Razlika v nabavni ceni se tako več kot povrne. Vendar, če kateri koli faktor ni izpolnjen v celoti, tudi pri IR ogrevanju prihaja do popolnoma drugačnih učinkov oziroma neučinkovitosti, zato je priporočljivo, da IR ogrevanje projektira specialist.

Primerjava IR-ogrevanja z drugimi tipi  ogrevanja

Izračun prihranka je informativne narave in upošteva vse stroške: servisov, menjave sestavnih delov, obnove in pa seveda ogrevanja.

Sistem za ogrevanje

Okvirna naložba
na ključ v EUR

Okvirna letna poraba
z vzdrževanjem v EUR

Garancija

Koliko vas v resnici stane ogrevanje?*

Peč na kurilno olje s talnim ogrevanjem

10.360

890

3 leta

23.810

Centralna peč na pelete s talnim ogrevanjem

10.850

660

3 leta

20.650

Centralna peč na elektriko s talnim ogrevanjem

7.940

780

3 leta

19.640

Toplotna črpalka (zemlja/voda) s talnim ogrevanjem

14.360

290

5 let

18.710

Peč na zemeljski plin s talnim ogrevanjem

9.450

590

3 leta

18.300

Centralna peč na drva z radiatorji

9.980

530

3 leta

17.930

Toplotna črpalka (zrak/voda) s talnim ogrevanjem

11.920

390

5 let

17.770

IR-grelni sistem
(Premium IR-paneli, regulatorji za IR ogrevanje, Smart grelnik vode)

5.650

440

12 let

12.280

IR-grelni sistem + sončna elektrarna 7 kW (Premium IR-paneli, regulatorji za
IR ogrevanje, Smart grelnik vode)

14.850

540

12 let

10.360

Pri kombinaciji IR-grelnega sistema s sončno elektrarno smo pri končnem izračunu upoštevali proizvedeno elektriko v 1 letu/900 EUR. Primerjava je narejena na podlagi podatkov za novogradnjo z odlično izolacijo (C1) v velikosti 130 m². 

Nazadnje je pomembno, da sistem deluje, kar potrjuje tisoče zadovoljnih strank. Tukaj in tukaj si lahko pogledate nekaj izjav, ki govorijo o zadovoljstvu in ekonomičnosti IR ogrevanja.